Tegenwoordig zijn we wereldwijd constant bezig om onze voedselindustrie te verbeteren en te verduurzamen. Zo zijn er vele wereldwijde organisaties te vinden die kinderarbeid bestrijden en tegengaan, zorgen voor een eerlijke slacht van dieren, maar zijn er ook vele organisaties die constant bezig zijn om bepaalde schakels te verduurzamen en te verwerken. Zo gebeurt dit bijvoorbeeld al erg veel met cacaobonen, waar de gehele productie in kaart wordt gebracht en het zoveel mogelijk verduurzaamd wordt, maar gebeurt dit nu ook met palmolie. EPOA, European Palm Oil Alliance, is een business initiatief door kwekers en verwerkers van palmolie, die er samen voor zorgen dat de gehele productie van palmolie verduurzaamd wordt!

Wat is palmolie?

Vele mensen vragen zich nog altijd af wat palmolie nu precies is, maar gaat ook de wereldwijde vraag rond; ‘what is palm oil?’. Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en wordt geperst uit de vruchten van een palmboom. De palmbomen die de olie geven groeien in verschillende regio’s rond de evenaar en worden hier tot zo’n 5 meter hoog. Wanneer de palmbomen drie tot vier jaar oud zijn, produceren ze trossen met palmvruchten. De vruchten worden het gehele jaar geoogst, om hier vervolgens palmolie van te kunnen produceren. Iedere tros beschikt over honderden palmvruchten en kun je deze vergelijken met grote olijven. Iedere vrucht beschikt over een pit, welke worden gebruikt om de palmolie te produceren en te verkrijgen. Iedere palmvrucht bestaat voor 30% tot 35% aan olie en produceert een palmboom ongeveer 40 liter palmolie op jaarbasis. De olie wordt vervolgens verder ontwikkelt en toegepast in verschillende voeding, waardoor de palmolie erg belangrijk is voor de wereldwijde voedselzekerheid en de economische ontwikkeling.

Het verduurzamen van de palmolie-industrie!

De European Palm Oil Alliance zet zich in om de wereldwijde productie van palmolie te verduurzamen en te certificeren. EPOA gaat bijvoorbeeld veel op bezoek in de regio’s waar de palmolie verbouwd wordt en de boeren het olie weten te winnen. Samen met de boer kiezen zij voor verduurzaming en zorgen zij ervoor dat de boer duurzaam gecertificeerd is voor zijn productie. EPOA begeleidt en steunt de boeren in de productie en helpen ze de boeren graag, om vervolgens te kunnen zorgen voor een wereldwijde, gehele duurzaam gecertificeerde productie van palmolie!

Zo’n 70% van de totale productie is op dit moment duurzaam gecertificeerd, dus liggen er nog mooie en grote doelen voor ogen om grote stappen te kunnen zetten in deze missie!