werkplek of kantoor voor je onderneming dan is het belangrijk om het contract omtrent energie zakelijk op tijd te regelen. Wanneer je dit voor de eerste keer doet, is het misschien lastig om in het grote aanbod van zakelijke energieleveranciers een passende deal te vinden. Gelukkig is dit proces eenvoudiger dan het wellicht lijkt. In dit artikel lees je daarom enkele handige tips die je op kunt volgen wanneer je op zoek bent naar een goede match voor zakelijke energie voor je onderneming. Waar moet je allemaal op letten bij een zakelijk energiecontract? Je leest het hier.

Kleinzakelijke of grootzakelijke energie?

In de eerste stap moet je beslissen of je een grootzakelijk of een kleinzakelijk energiecontract af moet nemen. Wat goed is om te weten, is dat de meeste ZZP’ers en MKB’ers kleinzakelijke verbruikers van energie zijn. Dat zijn bedrijven waarbij de capaciteit van de elektrische aansluitingen kleiner is dan 3 x 80 Ampère en de gasaansluiting kleiner dan 40m3. Ben je een grootzakelijke verbruiker van energie dan zijn deze aansluitingen juist groter dan bovengenoemde getallen. Veel ondernemers weten in het begin nog niet zo goed onder welk verbruik zij vallen. In dat geval is het aan te raden om je netbeheerder te laten controleren hoe groot de aansluitingen zijn binnen een bedrijfspand of kantoor. Zijn deze te groot voor jouw energieverbruik dan kunnen ze tegen betaling worden omgezet naar de juiste stand. Dat is absoluut een must om te doen, omdat dit je uiteindelijk veel geld scheelt.

Kies je voor groene of grijze energie?

Waar je vandaag de dag ook zeker over na moet denken is of je voor een energiecontract met grijze of groene energie gaat. Steeds meer ondernemers in Nederland kiezen voor groene zakelijke energie. Dat is niet voor niets het geval: groene stroom is verantwoorde stroom, wat betekent dat je hiermee een handje helpt aan een betere wereld. Bij de productie van groene energie komt veel minder schadelijke CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Ook wordt er uit natuurlijke bronnen geput in plaats van uit fossiele bronnen, zoals bij grijze energie het geval is. Wat ook prettig is aan een zakelijk energiecontract met groene energie is dat je uiteindelijk kunt beslissen of je je eigen zakelijke stroom wilt opwekken. Dat kan namelijk heel eenvoudig met behulp van zakelijke zonnepanelen. Grijze stroom kun je niet zelf produceren wat betekent dat je altijd afhankelijk bent van wat de tarieven op de energiemarkt doen. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen.

Ga je voor een vast of flexibel energiecontract?

Nu je de basis van een zakelijk energiecontract te pakken hebt, kun je nog wat ‘extra wensen’ toevoegen. Zo heb je de keuze uit een energiecontract met een vast of met een flexibel tarief. Bij een vast energietarief betaal je iedere maand hetzelfde bedrag voor je zakelijke energie. Aan het eind van het jaar krijg je of iets terug of moet je misschien iets bijbetalen. In het geval van een zakelijk energiecontract met een flexibel tarief betaal je iedere maand de wisselende energietarieven. Dat kan betekenen dat je de ene maand veel minder voor je energie betaalt dan de maand ervoor. Hoe aantrekkelijk dit ook klinkt; de meeste ondernemers kiezen voor een vast tarief. Op die manier hebben zij geen omkijken naar hun energiecontract en weten ze waar ze aan toe zijn. Het nadeel van een flexibel energiecontract is namelijk dat de energieprijzen ook ineens veel hoger kunnen liggen dan wanneer je een vast contract zou hebben. Daarmee is een vast energiecontract een hele veilige keuze.