De keuze is reuze op het gebied van raamdecoratie. Door de grote keuze kan het maken van een keuze lastig zijn. Om je te helpen hebben we de voor- en nadelen van een aantal raamdecoratiesoorten op een rijtje gezet.

Rolgordijnen

Een voordeel van rolgordijnen is dat je keuze hebt uit vele varianten. Zo zijn er ook duo rolgordijnen met twee lagen stoffen. Als je een dakraam hebt kan je een speciaal dakraam rolgordijn aanschaffen. Andere voordelen zijn dat rolgordijnen zonwerend zijn en dat er ook verduisterende rolgordijnen zijn. Een nadeel is dat rolgordijnen kunnen verkleuren op lange termijn. Koop daarom rolgordijnen van kwalitatieve stof.

Jaloezieën

Je kunt jaloezieën zelf samenstellen naar jouw smaak, want ze zijn in verschillende kleuren en materialen verkrijgbaar. Andere voordelen zijn dat je de lichtinval kunt aanpassen met jaloezieën en het een luxe en warme uitstraling geeft. Nadelen van deze soort raamdecoratie is dat het veel onderhoud nodig heeft, omdat het snel stoffig wordt. Je kunt ze wel gemakkelijk afnemen.

plisségordijn
Een plisségordijn heeft een geplooide stof. Als je dit soort gordijn optrekt vouwt de stof op zoals een accordeon. Een voordeel van plisségordijnen is dat het zonwerend is. Zo blijft je kamer in de zomer goed koel. In de winter wordt de kou juist buiten gehouden door deze soort raamdecoratie. Tevens hebben ze een geluiddempend effect en zijn ze voor veel ramen geschikt, omdat je ze aan de zijkanten monteert. Hierdoor kun je ze ook voor elke deel van het raam laten hangen.

In de dag versus op de dag

Naast het kiezen van de juiste raamdecoratie moet je ook de keuze maken of je de raamdecoratie in de dag of op de dag wilt plaatsen. ‘In de dag’ betekent in het kozijn en ‘op de dag’ betekent op het kozijn. Bij ‘in de dag’ wordt de raamdecoratie aan de binnenzijde van het kozijn gemonteerd. Hierdoor vormt de raamdecoratie een geheel met het raam. Hiervoor is het belangrijk om goed de afmetingen op te meten. Vind je dat lastig? Dan kan je dit ook laten doen door de aanbieder van de raamdecoratie. Bij ‘op de dag’ wordt de raamdecoratie op het kozijn geplaatst. Dit is handig bij smalle kozijnen of als je meer ruimte wilt om het raam te openen en sluiten. Bij het meten van raamdecoratie ‘op de dag’ is het niet erg als je de afmetingen niet precies hebt gemeten. Bij raamdecoratie ‘op de dag’ heb je wel minder kans dat er lichtkieren ontstaan.

Bekijk per kamer welke soort raamdecoratie passend is. In een kinderkamer of slaapkamer is een rolgordijn bijvoorbeeld erg fijn, omdat hierdoor de kamer helemaal donker is als je het rolgordijn sluit. In een woonkamer kunnen lange gordijnen juist mooier staan.