Je wilt weten hoe je jouw schadevergoeding kunt maximaliseren wanneer je gewond bent geraakt bij een auto-ongeluk of een andere persoonlijke verwonding. In deze korte blog geven wij een aantal veel gebruikte suggesties om het schikkingsbedrag van een letselschadezaak te maximaliseren.

Om te beginnen liggen de belangen van de verzekeringsmaatschappij niet altijd op één lijn met die van jou. Wanneer het op schadevergoeding van jouw verwondingen aankomt, wil de verzekeringsmaatschappij je het absolute minimum geven. Ze zijn een bedrijf met winstoogmerk, en één van de manieren waarop ze hun inkomsten optimaliseren, is door het bedrag van uitbetaling (bij elke claim) te verlagen. Ondertussen moet jij jezelf concentreren op het zo veel mogelijk genezen van jouw verwondingen.  Dit kun je het beste samen doen met een expert, bijvoorbeeld een letselschade advocaat Utrecht of in Amsterdam.

Er is veel informatie over persoonlijke schade op het internet beschikbaar

Niettemin is voorzichtigheid geboden tijdens de selectie en of je deze selectie vertrouwt. Er komen heel wat mythes voorbij, en als je niet oppast, kunnen sommige ervan je tegenwerken en jouw zaak schaden.  Wanneer je overweegt een claim voor lichamelijk letsel in te dienen, zijn hier een aantal aspecten van het proces die jouw volle aandacht vereisen.

Hoe eerder je een claim indient, des te beter

Ja, je moet de claim letselschade ook aan je verzekeraar melden. Het is mogelijk dat de persoon die jou aanreed geen verzekering heeft of dat, zelfs als hij of zij die wel heeft, hij niet genoeg heeft om de schade die hij je berokkende te betalen. En misschien heb je een verzekeringsdekking die je hiervoor zal betalen. Dit kan dekking zijn voor onverzekerde automobilisten of onderverzekerde automobilisten, en ook medpay, wat staat voor medische betalingen, is een vorm van dekking.

De termijn voor het indienen van een rechtszaak

Dit is misschien wel het belangrijkste punt om in deze tijd in gedachten te houden. De periode die verstreken is vanaf een incident tot voordat er een claim kan worden ingediend, wordt de verjaringstermijn genoemd. Dit getal kan echter veranderen op basis van de aard van het ongeval. Wanneer je de vordering niet binnen die periode indient, zul je waarschijnlijk geen vergoeding voor jouw verliezen kunnen krijgen.

Het totale bedrag van de geldelijke verliezen

Bovendien moet je geïnformeerd worden over het maximumbedrag aan schadevergoeding dat je kunt eisen. Het antwoord op deze vraag verandert naargelang de ernst van je schade.

Een andere essentiële overweging om in gedachten te houden, is het concept van vergelijkende schuld. Dit houdt effectief in dat als vastgesteld wordt dat je ook maar gedeeltelijk verantwoordelijk was voor een ongeval, het aantal toegekende schadevergoedingen verlaagd wordt met het deel van de schuld dat aan jou wordt toegewezen.

Jouw verzekering

Last but not least, moet je op de hoogte zijn van je persoonlijke verzekeringsdekking. Ongeacht wie schuld had aan het ongeval, zal de persoonlijk letsel bescherming voorziening, die in de meeste verzekeringsplannen is opgenomen, een deel van je medische rekeningen betalen. Je moet op de hoogte zijn van de polisvoorwaarden om te verzekeren dat je het totale bedrag aan uitkeringen krijgt waarop je op dat moment recht hebt.