Als ondernemer ben je verplicht om een verzekering af te sluiten voor alle auto’s die je voor je bedrijf gebruikt. Omdat je maandelijks premie betaalt voor een zakelijke autoverzekering, baal je hier misschien van. Hecht alleen niet te veel waarde aan dit ene nadeel, want er zitten ook voordelen aan een bestelautoverzekering. In deze tekst ontdek je wat de belangrijkste zijn.

#1 Je bent beschermd tegen aansprakelijkheid

Je houdt er misschien geen rekening mee, maar met een bestelauto kun je schade aanrichten bij iemand anders. Zo kan er bijvoorbeeld schade ontstaan als je met het voertuig een pand raakt of een fiets omver rijdt. Dit kan niet alleen gebeuren als je zelf achter het stuur zit, maar ook als een werknemer rijdt. Er is waarschijnlijk geen opzet, maar je wordt wel aansprakelijk gesteld. De schade is immers met jouw bestelauto veroorzaakt. Met een bestelautoverzekering Univé hoef jij je geen zorgen te maken over de afhandeling. Je bent immers verzekerd tegen aansprakelijkheid, waardoor de schade vergoed wordt.

#2 Je kiest zelf je dekking

Volgens de Nederlandse wet moet een bestelauto minimaal verzekerd worden voor de wettelijke aansprakelijkheid. Reden hiervoor is dat een WA-verzekering schade dekt die je met het voertuig bij anderen aanricht. Ook schade aan spullen van iemand anders valt binnen de dekking van deze zakelijke autoverzekering.

Ondanks dat een WA-verzekering in principe volstaat voor je bestelauto, gaat de dekking voor veel ondernemers niet ver genoeg. Gelukkig zijn er nog twee andere basisdekkingen waaruit je kunt kiezen: WA+ en Allrisk. Met beide verzekeringen ben je ook verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid, maar er is meer. WA+ dekt bijvoorbeeld ook schade aan je bestelauto door brand of inbraak, terwijl Allrisk zelfs schade aan het voertuig dekt door een ongeluk.

Verzekeraars bieden je bovendien nog de mogelijkheid om de basisdekking uit te breiden met één of meer aanvullende dekkingen. Zo kun je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering of eigen vervoerverzekering afsluiten. Daarnaast behoort een aanvullende verzekering voor pechhulp of rechtshulp in het verkeer vaak tot de mogelijkheden. Een bestelautoverzekering van Univé wordt overigens wel duurder als je aanvullende verzekeringen afsluit. Je bent immers beter verzekerd en daar hangt een prijskaartje aan.

#3 Je kunt besparen op de premie

Een bestelautoverzekering kost geld, maar toch hoef je hier niet de hoofdprijs voor te betalen. Er zijn namelijk verschillende manieren  waarop je kunt besparen op de premie. Denk allereerst eens goed na over de dekking. Twijfel je wat de juiste basisdekking is? Neem dan de leeftijd van het voertuig als uitgangspunt. Auto’s tot 6 jaar worden vaak allrisk verzekerd, auto’s van 6 tot 10 jaar WA+ en auto’s ouder dan 10 jaar alleen WA.

Je kunt daarnaast besparen op de premie van een bestelautoverzekering door je eigen risico te verhogen. Doordat je zelf opdraait voor een groter deel van de kosten bij schade, beloont een verzekeraar je hiervoor door je korting te geven op de premie. Je krijgt bovendien korting voor elk jaar dat je geen schade claimt. Dit staat ook wel bekend als no-claimkorting.