Een opstalverzekering verzekert je voor schade door brand, lekkage, storm, diefstal en neerslag. In veel gevallen heb je 0 euro eigen risico, maar hiervoor moet je altijd even de exacte voorwaarden van de opstalverzekering nalezen. In deze bijkomende voorwaarden vind je ook andere zaken terug zoals dat je bijvoorbeeld in sommige gevallen gratis een elektrische laadpaal of zonnepanelen meeverzekerd. Afhankelijk van je verzekering heb je wel of geen berekening nodig voor een herbouwwaarde en wederom afhankelijk van de voorwaarden ben je in veel gevallen nooit onderverzekerd.
Een opstalverzekering om je woning goed te verzekeren
Met een goede opstalverzekering tegen een lage prima zorg je ervoor dat je altijd goed verzekerd bent voor bijna alle schade die je aan je eigen woning kan oplopen. Je kan er altijd voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten zoals een Allrisk dekking. In dat geval ben je tevens verzekerd als je zelf iets beschadigd aan je woning. Bij een allrisk opstalverzekering ben je altijd verzekerd voor rookschade, blusschade, brandschade, inbraak, vandalisme, diefstal, regen, hagel, sneeuw, storm, omvallende bomen en hijskranen, waterschade door bijvoorbeeld een leidingbreuk en schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je woning.
Wat wordt er precies wel en niet verzekerd?
Dit is geheel afhankelijk van de voorwaarden van je opstalverzekering, maar over het algemeen worden min of meer dezelfde zaken wel en niet vergoed bij de standaard dekking. Schade wordt gedekt bij vrijwel alle oorzaken zoals brand, neerslag, bliksem, storm, lekkage en diefstal, hak- en breekwerk om een lekkage op te sporen, vervangende woonruimte als dit nodig is, schade aan de schuur of garage en schade aan zonnepanelen of glas. Wat vaak niet verzekerd wordt is schade die al aanwezig was op het moment van afsluiten van de verzekering, door een aardbeving, door inbraak, diefstal of water als je niet meer in de woning woont, als de schade het gevolg is van constructiefouten of slecht onderhoud en bij verboden activiteiten, ongeacht of je hier wel of niet van op de hoogte was.
Hoe werkt een verzekering voor opstal?
Bij een opstalverzekering moet je altijd goed de bijkomende voorwaarden doorlezen om niet voor verrassingen komen te staan. De meeste verzekeraars handelen binnen enkele werkdagen je schadeclaim af en bij het beoordelen hiervan wordt er een inschatting van de kosten gemaakt. Er wordt vervolgens besloten of de schade uitbetaald wordt of dat de verzekering je helpt om de schade te laten repareren. Naast een opstalverzekering kan je ook kiezen voor andere woonverzekeringen zoals een inboedelverzekering voor alle spullen in je woning en een aansprakelijkheidsverzekering waarbij schade die je maakt aan anderen gedekt wordt. Ook hierbij is het belangrijk dat je altijd de aanvullende voorwaarden goed doorleest voordat je besluit om de verzekering af te sluiten.