Ik ben samen met mijn familie een aantal jaar terug een familiebedrijf begonnen. Om specifieker te zijn, een bedrijf in de bouw. Mijn vader werkte al het grootste deel van zijn leven bij een projectontwikkelaar. Hij heeft ook werkervaring in de bouwwereld als bouwvakker. Deze passie die aan hem is voorbij gegaan is wel aan mij overgedragen, maar dat komt straks aan bod. Mijn broer heeft een opleiding bouwkunde gevolgd en voltooid aan de Hogeschool Rotterdam. Hij is hiermee de richting van architectuur opgegaan. Mijn moeder is heel erg handig met cijfers en doet hierom de administratie. Zoals verteld heb ik mijn weg gevonden als bouwvakker. Ik vind het heel erg fijn om met mijn handen te werken, dit geeft mij grote voldoening. Deze samenwerking is niet altijd zo geweest. Mijn broer heeft jarenlang als freelance architect gewerkt en mijn moeder parttime bij een ander bouwbedrijf als assistent verkoop. Ik was eigenlijk overal te vinden waar werk was. Enkele jaren terug hebben we onze krachten gebundeld tot ons eigen bouw- en projectontwikkelingsbedrijf.

 

Eerste opdracht

 

Ik heb in de jaren voorafgaand aan dit familiebedrijf bij veel verschillende bedrijven gewerkt. Hierdoor ken ik heel veel bouwvakkers. Deze wilde graag met mij mee om te werken bij mijn familiebedrijf. Door het grote netwerk van mijn vader was er al redelijk snel een opdracht binnen. Een boer wilde zijn stuk land verkopen aan ons. Hier mochten wij op bouwen wat ons passend leek. Mijn vader ging snel met mijn broer aan de slag. Mijn werk kwam pas later in het proces.

 

Bouwen

 

Na een klein jaar in de ontwikkelfase te hebben gezeten, was het tijd voor het bouwen. Bij een verhuurbedrijf huurde we een heimachine. Dit werk vorderde snel. Binnen een aantal weken werd er al boven de grond gebouwd. Omdat het gebouw redelijk hoog was, werd er een lift gebouwd om op de bovenkant te komen. Ook werk er vaak door middel van een verreiker aan de zijkant van het gebouw gewerkt. Op sommige plekken kon dit met een stijger. Op de krappere plekken kwam een verreiker goed van pas. Ook stonden de palen van de stijger dan niet voor de af te werken gedeeltes. Ik weet nog goed dat ik in mijn eerste jaren niet bepaald blij was met de hoogte. Maar omdat dit zo’n deel uitmaakt van je werk, leer je dit snel genoeg af. Het werk is nog niet klaar, maar ik kan niet wachten op het eindproduct. Met de kennis van mijn broer en vader bij elkaar moest dit wel goedkomen.