Duurzaamheid is een hot item in Nederland: zowel particulieren als ondernemers denken steeds vaker aan hun ecologische voetafdruk. In het Nederlandse bedrijfsleven zijn er enkele verplichtingen ten opzichte van duurzaamheid. Zo moeten bedrijven die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruiken volgens de Wet Milieubeheer verplicht energiebesparende maatregelen treffen. Op die manier kunnen we met z’n allen ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Ben je ondernemer en weet je niet goed waar je moet beginnen met het verduurzamen van je bedrijf? Geen zorgen: in dit artikel vertel ik je wat meer over het vergroenen van je onderneming.

Stap over op groene energie

Een van de gemakkelijkste stappen die je kunt ondernemen, is de overstap naar groene grootzakelijke energie, mkb energie of zakelijke energie voor zzp’ers. Groene stroom is hét begin naar een duurzamer bedrijf. Je raadt het misschien al: de overstap is ontzettend gemakkelijk. Veel mensen hebben te weinig kennis over groene energie en denken dat het daarom lastig of duur is om over te stappen. Wat je in ieder geval over groene stroom moet weten, is het feit dat er meer vraag naar is dan enkele jaren geleden. Daardoor komen er meer aanbieders en kunnen de prijzen omlaag. Daarnaast is de productie van duurzame stroom veel beter voor het milieu dan die van grijze energie: bij groene energie komt veel minder CO2 vrij. Tel daarbij op dat groene stroom uit natuurlijke bronnen wordt gehaald, en niet uit fossiele brandstoffen, en je hebt een hele verstandige deal.

Zelf energie opwekken met zakelijke zonnepanelen

Natuurlijk kun je bij groene energie ook nog net dat stapje verder gaan. Voor Nederlandse bedrijven is het vandaag de dag namelijk heel interessant om zelf zakelijke stroom op te wekken. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van zakelijke zonnepanelen. Het ligt aan de grootte van je bedrijf en aan de hoeveelheid energie die je op wilt wekken hoeveel panelen je nodig hebt. Het is even een flinke investering, maar uiteindelijk kun je genieten van gratis groene energie! Je wekt namelijk op een verantwoorde wijze je eigen stroom op. Wat ook fijn is om te weten, is dat je de kosten van het aanschaffen van zonnepanelen er al binnen enkele jaren uit hebt. Op Minder.nl lees je alles over het kopen van zakelijke zonnepanelen en over hoe lang het duurt om je geld terug te verdienen.

Vergroen het kantoorpand

Nu je goed bezig bent, kun je direct doorgaan naar de volgende stap: het vergroenen van het kantoorpand. Op het moment dat je op een verantwoorde manier energie afneemt of opwekt, is het zonde wanneer het kantoorgebouw niet goed geïsoleerd is. Zorg er daarom voor dat je beschikt over voldoende isolatie in de muren, de vloeren en het dak. Ook is het prettig om dubbele of zelfs driedubbele beglazing te hebben. Kijk tot slot direct even naar het proces van verwarmen. Maak als het even kan bijvoorbeeld een energieplan waarmee je precies weet wat je waar op welk moment nodig hebt. Met een slimme thermostaat kun je dit heel eenvoudig instellen en regelen. Op die manier verbruik je alleen de energie die je nodig hebt. Dat is beter voor de aarde én voor je portemonnee.