Mijn moeder en zusje hebben het, mijn oma had het en er zijn nog wel meerdere familieleden die het hebben. Groene vingers. Ik ben wat dat betreft de vreemde eend in de bijt. Hoewel ik kan genieten van groen om me heen, heb ik absoluut niet de neiging om met mijn handen te wroeten in de aarde, onkruid te wieden en struiken te snoeien. Ik heb dan ook geen verstand van planten en heb ook geen interesse me erin te verdiepen. De ene moet juist wel in de zon, de ander heeft droge grond nodig en nog een doet het goed op kleigrond. Ik vind het allemaal erg ingewikkeld. Als ik bij de bloemist sta, weet ik wel welk bosje bloemen ik leuk vind. Soms is het me zelfs weleens gelukt zelf een mooi bosje samen te laten stellen. Ik heb dus wel redelijk kleur- en vormgevoel, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Maar mijn zusje en moeder genieten dus echt van tuinieren.

Gezond

Het is dan ook een tophobby om te hebben. Je bent veel buiten en als je een middag eens flink je tuin onderhanden neemt, schijn je ook behoorlijk wat calorieën te verbranden. Daarbij is het natuurlijk leuk om te zien hoe je de tuin mooier maakt. Je bent in feite aan het creëren en met de tijd zie je je tuin veranderen in een prachtige plek. Ik snap wel dat dat iets is om van te genieten. Mijn zusje heeft bijvoorbeeld prachtige toscaanse jasmijn geplant tegen de schutting in haar tuin. Het zijn stervormige bloemen met mooie donkergroene bladeren. Toen ik afgelopen zomer op bezoek was, zaten we in de tuin en roken we een heerlijke vanillegeur. Dat kwam dus van die mooie witte bloempjes af.  Ze zei dat de plant het ook goed doet in een pot en winterhard zijn. Dat soort tips gaan aan mij voorbij. Zo legde een tante een keer enthousiast uit hoe ik een bepaalde struik weer tot nieuw leven kon wekken. Ik herinner me vooral dat ik haar glazig aan zat te staren. Ik wist dat ik die methode toch niet zou onthouden. Daar heb ik mijn zusje en moeder voor.

Verjaardag

Ik had misschien niet verbaasd moeten zijn en toch was ik dat. Ik kreeg voor mijn verjaardag van mijn zus een pot met een plant erin. Toegegeven, hij is erg mooi. Ze zei er meteen bij dat het voor op mijn balkon was en makkelijk in het onderhoud. Die middag bij haar in de zomer had ik me blijkbaar laten ontvallen dat mijn balkon wat kaal was. Op een of andere manier beweegt dat mezelf er niet toe dat ik vervolgens planten ga kopen. Mijn zusje had mijn opmerking onthouden en had het perfecte cadeau voor mij gevonden: de sterjasmijn in een pot. En ik ben er erg blij mee. Hij maakt mijn balkon veel gezelliger. Wie weet komen er nog wel meer planten bij. Al zal waarschijnlijk niet ik maar mijn zusje daarvoor zorgen.