Veel mensen gebruiken tegenwoordig nog gloei- of halogeenlampen. Naast dat deze niet zo milieuvriendelijk zijn, het vervangen van deze lampen voor een duurzaam alternatief kan juist zorgen voor een flinke besparing in energiekosten. Duurzame led spotjes zijn bijvoorbeeld zo’n alternatief. Deze kun je in elke ruimte plaatsen en geven een hele eigen stijl aan de ruimte. In deze blog vertellen we hier graag meer over, zodat ook jij over wilt stappen op LEDverlichting.

LED verlichting draagt bij aan een beter milieu

Lampen zorgen voor het grootste deel van milieudruk in de wereld. Dit komt doordat het elektriciteitsverbruik van lampen hoog is en dit meestal wordt opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals steenkool en gas. Deze verbranding zorgt voor een verdere uitstoot van CO2. Ook de productie van elektriciteit zorgt voor vervuilende stoffen.

Gloei- en halogeenlampen verspillen veel energie en zorgen daardoor voor een hoge milieudruk. LED lampen zijn hierin een beter alternatief. Dit doordat de lampen veel zuiniger zijn dan de gloei- en halogeen lampen. LED verlichting verbruikt tot wel 85% minder elektriciteit. Daarbij heeft LED verlichting veel meer branduren. Ze branden volledig op elektronica en technisch gezien zit er dan ook geen lamp in. Dit gaat daardoor veel langer mee in levensduur. Een gemiddelde ledlamp geeft 15.000 branduren. Dit terwijl een halogeenlamp een gemiddelde levensduur heeft van 1.500 branduren. Dat is een groot verschil en bespaart op termijn heel wat kosten!

Door nieuwe milieuwetgeving zijn veel soorten lampen niet meer verkrijgbaar in de winkels. Toch heeft een gemiddeld huishouden nog heel wat oude lampen in huis die vervangen kunnen worden voor zuinigere alternatieven. Het kan dus zeker schelen om de onzuinige lampen te vervangen voor een ledlamp.

LED inbouwspots voor elke ruimte

LED verlichting zijn er in alle soorten en maten. Je hebt TL buizen, lampen die een gloeilamp effect hebben, of spotjes. Je kunt kiezen voor een bepaalde lichtkleur, zoals warm of koud licht. Warm licht is bijvoorbeeld goed voor een gezellige ruimte zoals de woonkamer, koud licht is weer beter om bij te kunnen werken, dus in een kantoor. Tevens kun je LEDlampen nemen die je kunt dimmen. Het kan voor bepaalde ruimtes fijn zijn om de lichtsterkte aan te passen, zoals in de eetkamer. Afhankelijk van jouw eigen wensen en stijl, is er altijd wel een toepassing van LEDlampen.

Ga eens na welke lampen er in jouw huis zouden kunnen worden vervangen. Je kunt in de meeste lampen gewoon een LEDlamp plaatsen. Wanneer je twijfelt welke lamp je precies nodig hebt, dan kun je gemakkelijk via een keuzewijzer van Milieu Centraal in vijf stappen zoeken naar de goede lampen.

Ben je overtuigd om over te gaan op LED spotjes in huis? Houd er rekening mee dat gloei- en halogeenlampen in de vuilnisbak mogen, maar spaarlampen moet je apart inleveren.